Arabica je káva, ktorá pochádza z regiónu v Etiópii. Arabica je najcennejšia kávová rastlina a prezentuje 75% celkovej kávy svetovej produkcie. Káva vyrobená z druhu Arabica má lahodnú chuť, jemnú kyslosť a "čokoládový" dotyk. Jej vôňa je intenzívna, má orieškovohnedý farbu. Rastlina kávy Arabica je veľmi citlivá na teplotu a vlhkosť: rastie v nadmorskej výške od 900m do 2.000m. Je známe, že s rastúcou výškou majú zrna lepšiu kvalitu. Zrná z rastliny Arabica majú predĺžený tvar s internou brázdou a kresbou tvaru S. Farba je zelená s modrými tieňmi. Obsah kofeínu môže byť od 1,2% do 1,7%.

Robusta je druh kávy, ktorá má výbornú rezistenciu vzhľadom k horúcim teplotám a cudzopasníkom. Je to veľmi rozšírená do tropických nížin a preto sa jej darí v nadmorskej výške od 200m do 600 m. Káva vyrobená z rastliny Robusta má menšiu vôňu, typovo horkej chuti a a je hnedej farby. Zrná z Robusty sú s veľmi priamou internou brázdou a ich farba je bledozelená so šedými tieňmi. Obsah kofeínu môže byť od 1,6% do 3,2%.

Pestovanie kávy -->

Rastlina kávy (Coffea) patrí dvojjadrovým rastlinám. Káva je známa rozdielnymi druhmi, ale najrozšírenejšie sú Arabica a Robusta (Canephora). Rastlina kávy je stále zelený ker, ktorý môže narásť do výšky 10 m a tá je roztiahnutá do tropických regiónov. Konečný výsledok, ktorý my vidíme, je zrnko kávy, ktoré je vložené v bobuľovitej rastline kávy. Kávová bobuľa je plod podobný červenej višni.